Login

 
Examentraining | Gebieden
4315
page-template-default,page,page-id-4315,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Gebieden

Thema 6: Gebieden

HAVO:

– Tot en met 2018: Indonesië (sociale en fysische geografie)

LET OP! Vanaf 2019 is Brazilië het land dat getoetst wordt op SE en CE.  Over dit thema zijn er geen aparte videolessen op deze site.

– Grensgebied van de Verenigde Staten van Amerika en Mexico (schoolexamen)

VWO:

– Tot en met 2019: Zuidoost-Azië (sociale en fysische geografie)

– Middellandse Zeegebied (sociale en fysische geografie)

– Steden in de Verenigde Staten van Amerika

 

Vanaf 2019 is bij HAVO Brazilië het te bestuderen land. Vanaf 2020 is bij VWO de regio niet meer Zuidoost-Azië, maar Zuid-Amerika (inc. Brazilië). Check altijd de eindexamensyllabus op www.examenblad.nl. 

 

 

Zie ook: Wijzigingen examenprogramma aardrijkskunde havo/vwo vanaf 2019

Hieronder staat een overzicht van onderwerpen die horen bij het thema ‘Gebieden’.

Klik op de gewenste link om de bijbehorende videoles, animatie, het proefje en (eindexamen)vragen te bekijken:

Klik op één van de volgende  gebieden:

Indonesië (HAVO)

Vergelijken van culturele, demografische en economische gebiedskenmerken in Indonesië. Urbanisatiegraad en urbanisatietempo, primate city, Javanisering. Natuurlijke kenmerken beschrijven (moessonklimaat, delfstoffen, platentektoniek, vulkanisme, lahar), met bijzonder aandacht voor de eilandstructuur van Indonesië: archipel, absolute en relatieve ligging.

Lees verder

Grensgebied VS/Mexico (HAVO)

Economische, demografische en sociaal-culturele gebiedskenmerken en de grensoverschrijdende relaties tussen de VS en Mexico, en de gunstige en ongunstige effecten daarvan: maquiladoras, handelsbalans, NAFTA, mengcultuur, dubbelsteden, volgmigratie.

Lees verder

Zuidoost-Azië (VWO)

Vergelijken van gebieden in Zuidoost-Azië op het terrein van platentektoniek, natuurlijke hulpbronnen (ersten, olie en gas), klimaat, landdegradatie, wateroverlast (grote rivieren en deltakusten), economische ontwikkeling (Model van de Vliegende Ganzen, toerisme), (geo)politiek (ASEAN, invloed van China).

Lees verder

Middellandse Zeegebied (VWO)

Vergelijken van gebieden in het Middellandse Zeegebied op het terrein van platentektoniek, klimaat, landdegradatie en watergebruik.

Lees verder

Steden in de VS (VWO)

Verschillen tussen de drie Amerikaanse wereldsteden (New York, Washington en Los Angeles) herkennen en verklaren. Edge City, CBD, postindustriële stad. Internationale migratie naar deze steden beschrijven. Ruimtelijke en sociale segregatie, ghetto’s, gated communities, migrantennetwerken.

Lees verder