Login

 
Examentraining | Even voorstellen
2691
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-2691,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
OVER  AARDRIJKSKUNDE

Aardrijkskunde is een breed vak met heel verschillende onderwerpen. Veel leerlingen vinden fysisch-geografische onderwerpen moeilijk, zoals wind- en zeecirculatie, klimaatverandering en platentektoniek. Videolessen en eindexamenvragen met uitleg hierover vind je bij thema 1 (‘Aarde’) en thema 2 (‘Klimaatverandering’). Uit onderzoek blijkt dat bij het eindexamen aardrijkskunde relatief slecht gescoord wordt op de thema’s 3 (‘water: rivieren en kust) en 5 (‘Leefomgeving’). Deze thema’s, waarbij zowel fysische als sociale geografie van belang zijn, kun je dus extra oefenen bij aardrijkskundeuitgelegd.nl. Een veel gehoorde opmerking van leerlingen over thema 4 (‘Wereld’) is dat het lastig is om de belangrijke kernzaken uit de grote hoeveelheid stof te halen. Ik geef duidelijk aan wat voor type vragen je kunt verwachten op een school- en eindexamen, zodat je de stof niet zo ‘vaag’ meer vindt. Van sommige regio’s (thema 6) moet je gebiedsspecifieke dingen weten, bijvoorbeeld over de economische groei van landen in Zuidoost-Azië, de stadsgeografie van New York, de ingewikkelde platentektoniek van het Middellandse Zeegebied, of de moessons van Indonesië.  Aardrijkskundeuitgelegd.nl helpt je bij het begrijpen van deze moeilijke onderwerpen.

OVER  AARDRIJKSKUNDEUITGELEGD  

AardrijkskundeUitgelegd.nl is een onafhankelijke website en opgericht door Jeroen Rijlaarsdam. Na een aantal experimenten in de klas met ‘flipping the classroom’ en geïnspireerd door een collega docent natuurkunde, is in 2014 deze website live gegaan. Sindsdien hebben vele bovenbouwleerlingen deze site gebruikt als extra voorbereiding op hun school- en eindexamens. In eerste instantie alleen de leerlingen aan wie ik les gaf, later ook anderen. Alle lastige theorie wordt rustig en duidelijk in een aantal videolessen behandeld. Op die manier kun je zelf, in je eigen tempo en wanneer het jou uitkomt, alle stof die in de klas behandeld is nog eens nakijken. Er wordt gebruik gemaakt van ondersteunend beeldmateriaal en ik ben altijd in beeld (dus geen saaie filmpjes van ingesproken powerpoints).

 

Op dit moment wordt de site niet meer actief bijgehouden, om de simpele reden dat ik nu geen les meer geef. Het bijhouden van deze site en het maken van steeds weer nieuwe filmpjes valt helaas niet te combineren. Maar… Uiteraard veranderen de vaste examenonderwerpen niet en zijn de videolessen dus nog gewoon prima bruikbaar. Bijna alle filmpjes op deze site zijn daarom nog up-to-date. Wat betreft de te bestuderen regio’s geldt dit niet! Vanaf examenjaar 2019 is bij HAVO het te bestuderen land Indonesië vervangen door Brazilië. Vanaf examenjaar 2020 is bij VWO de te bestuderen regio Zuidoost-Azië vervangen door Zuid-Amerika. Deze website heeft geen aparte videolessen over Brazilië en Zuid-Amerika. Sowieso is het altijd aan te raden om de te bestuderen stof te checken bij je docent en op www.examenblad.nl.

Ik hoop dat de videolessen en al het andere ondersteunende materiaal jullie helpen met leren… en natuurlijk met het halen van hogere cijfers!